Veelgestelde vragen over het asbestattest 

Hoeveel kost een asbestattest?

Dit verschilt van bedrijf tot bedrijf.

Bij M2 Expert werken we met prijzen die gebaseerd zijn op het type van uw pand, de bewoonbare oppervlakte en het aantal genomen stalen.

De OVAM rekent een retributie van 50 euro aan voor de afgifte van het asbestattest en de certificatieinstelling rekent een bijdrage van 25 euro per asbestattest.

Voor gebouwen die na 2001 volledig gerenoveerd zijn, hanteren we een ander (lager) tarief.

Welke informatie moet ik voor het plaatsbezoek afleveren?

De opdrachtgever bezorgt alle relevante eigendomsinformatie aan de asbestdeskundige.

Dit kan zijn:
– informatie over bouwjaar/bouwjaren
– informatie over renovatiejaar/renovatiejaren
– informatie over aanwezigheid van ingesloten of bedekte asbesthoudende materialen
– grondplan per gebouw per verdieping
– grond- of verdiepingsplan en/of satellietfoto met aanduiding van te onderzoeken gebouwen
– situatiefoto’s per type lokaal
– informatie over bestaande asbestonderzoeken
– documenten in het kader van asbestverwijderingswerken in het verleden
– documenten in het kader van bouw-, afbraak-, en/of renovatiewerken in het verleden
– documenten aangaande beschermd erfgoedstatuut

Moet ik vastgesteld asbest verwijderen uit mijn huis?

Neen. De deskundige stelt niet alleen de aanwezigheid van asbest vast, maar geeft ook aan of die aanwezigheid een risico vormt voor mens en milieu. Als er geen risico is, hoeft u geen maatregelen te nemen en vormt het asbest ook geen probleem. Door de historische populariteit van de stof zit het nu eenmaal vervat in veel gebouwen. De aanwezigheid van asbest is dus zeker niet per definitie problematisch of uitzonderlijk. Enkel als er risico’s zijn, moet u actie ondernemen, net zoals dat voorheen ook al het geval was. Het enige dat verandert, is de plicht om de aanwezigheid van asbest te controleren en om deze informatie mee te geven aan een nieuwe eigenaar.

Ik heb na 2001 nieuwe delen bijgebouwd aan mijn bestaande woning (gebouwd voor 2001). Worden deze delen ook opgenomen in het asbestattest?

Ja, maar deze delen worden opgenomen in het attest als ‘uitsluiting’. Constructies met een bouwjaar 2001 of later, worden namelijk uitgesloten van inspectie. Hierdoor worden ze in het asbestattest opgenomen als 'uitsluiting'. In deze constructies kan normaal geen asbest aanwezig zijn.

Hoelang blijft het asbestattest geldig?

Standaard is een asbestattest tien jaar geldig.

Dit kan beperkt worden tot vijf jaar als er in het gebouw asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn met een hoog risico of als de deskundige niet het hele inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken.

Ik heb mijn woning (gebouwd voor 2001) volledig gerenoveerd. Heb ik dan ook een asbestattest nodig?

Ja. Elke woning die gebouwd werd voor 2001 heeft een asbestattest nodig.

Tijdens ingrijpende renovaties kunnen er toch asbesthoudende toepassingen achtergebleven zijn in de woning. Daarom dient ook een volledig gerenoveerde woning onderzocht te worden.

Ik heb vast geen asbest in mijn huis… toch?

Asbest associeert men vaak met golfplaten en dakpannen. Maar tussen de jaren 1940 en 1980  was asbest een erg populair bouwmateriaal. Niet alleen was het goedkoop, maar had het ook veel fysische voordelen zoals isolatie, slijtvastheid en hitte- en vochtbestendigheid. Daarom vind je asbest vaak terug in verschillende toepassingen zoals dak- en wandbedekking, isolatiemateriaal rond leidingen, vloerbedekking, rond verwarmingsketels en schoorstenen enzovoort.

Het gebruik van asbesthoudende materialen werd pas in 2001 volledig verboden, dus bij panden met een bouwjaar voor 2001 is de kans op de aanwezigheid best groot. Daarom is het belangrijk dat een nieuwe eigenaar goed geïnformeerd is, zodat die op een veilige manier aan de slag kan zowel in beheren al in het verwijderen van asbest. Het attest omvat namelijk ook een advies om het vastgestelde asbest veilig te beheren of te verwijderen.

Heb ik als huurder/verhuurder ook aan asbestattest nodig?

Bij het verhuren van een pand is het niet verplichting over een asbestattest te beschikken. Wel zal iedere gebouweigenaar en dus ook de verhuurder van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001, tegen 2032 over een asbestattest moeten beschikken.

Hou er wel rekening mee dat indien u als verhuurder eerder al over een asbestattest zou beschikken, u wettelijk verplicht bent hiervan een kopie te overhandigen aan de huurder bij het aangaan van de huur of binnen een termijn van één maand na de datum vermeld op het asbestinventarisattest.

Welke attesten zijn verplicht bij verkoop?

  • bodemattest
  • stedenbouwkundig uittreksel
  • Elektrische keuring
  • EPC attest
  • asbest attest (indien uw pand voor 2001 gebouwd is)

contacteer uw makelaar voor de complete lijst